Lifetrek treking potovanja: Kenija
Lifetrek treking potovanja: Kenija

Kenija

Kenija je naravni paradiž. Prazgodovinska zibelka človeštva in zakladnica izumirajočih živalskih vrst obiskovalcu razodeva prostranstva številnih pol-pustinj in savan, nad katerimi se ponosno dvigujejo z gozdovi obdana hribovja, velikanska jezera in tropske plaže s kokosovimi palmami, ki ob prijetni morski sapici mahajo v pozdrav.

Masai Mara
SAFARI
Mount Kenija
TREKING
Masajska vas
TREKING/SAFARI
Obala Tiwi
POČITNICE

Programi Kenija 2020

Zanimivosti

…Kenija vsako leto poseka 80.000 dreves zato so številne drevesne vrste (med njimi tudi ebenovina in mahagonij) ogrožene,…ime Nairobi izvira iz masajskega jezika in v prevodu pomeni hladna voda,
…je Nairobi največje mesto med Johanesburgom in Kairom,
…je Kenija tretji največji izvoznik čaja na svetu. Izvoz čaja v celotnem kenijskem izvozu predstavlja delež med 20% in 30%,
…da je eden izmed največjih kenijskih dogodkov vsakoletno tekmovanje s kamelami v okolici Maralala (severna Kenija).

Kenija – top znamenitosti

Nairobi

Kar težko je verjeti, da je prestolnica Kenije – Nairobi šele pred kratkim praznoval sto letnico nastanka. Do leta 1890 je bil Enkare Nyrobi, kar v lokalnem jeziku pomeni “kraj hladnih voda”, zgolj odmaknjeno močvirje, ki je s prihodom železnice začel vse bolj pridobivati na pomenu. Ko je bil leta 1901 sedež britanskega protektorata iz Mombase preseljen v Nairobi je to dalo mestu popolnoma nov zagon. Zgrajeni so bili prvi hoteli, ki so prvim turistom v Keniji nudili prenočišče in številne druge kolonialne stavbe, ki pa jih danes žal skoraj ni več moč videti, ker so jih po razglasitvi neodvisnosti 1963 nadomestili z novimi.

Danes Nairobi šteje skoraj 4 milijone duš, v mesto pa z željo po boljšem zaslužku prihaja vse več ljudi, vendar kruha ni dovolj za vse. Zloglasna Kibera, v kateri živi skoraj tretjina celotnega Nairobija, je največji slum v Afriki. Vse več je revščine in kriminala in celo voda je do tja speljana po ilegalnih vodovodih, ki jih nadzirajo lokalni gangsterji.

Po drugi strani pa je zelo veliko ljudi, ki so izjemno bogati in ki živijo v lepo, po zahodnjaškem vzoru, urejenih soseskah.

Z vidika obiskovalca je Nairobi svetovljansko mesto s številnimi trgovskimi centri, kinematografi, izjemnimi restavracijami s hrano iz celega sveta in tudi nekaterimi izvrstnimi nočnimi lokali.

Kenijska obala

Kenija ima približno 400 kilometrov obale, ki se ob Indijskem oceanu razteza med Somalijo in Tanzanijo. Nad kenijsko obalo se je navduševal že Hemingway, ki je neskončnim peščenim plažam in koralnim grebenom pripisal sloves neprimerljivih na zemeljski obli. Številne legende o tem področju so opisane v pravljicah 1001 noči najbolj znana pa je tista o trgovcu Sinbadu, ki je trgoval vzdolž kenijske obale vse do tanzanijskega Zanzibarja, ki je v tistih časih predstavljal konec sveta.

Bolj malo je znanega o prebivalcih, ki so tod bivali pred prihodom Arabcev v 6. stoletju, dejstvo pa je, da je tedanje prebivalstvo zdesetkala trgovina s sužnji, preostanek pa se je asimiliral s prevladujočo kulturo. Trgovina je bila v polnem razcvetu, z mešanjem afriške in arabske kulture pa je nastal svahili – nova kultura, ki tudi danes daje poseben pečat obalnim predelom.

Po odkritju znamenitega morjeplovca Vasca da Game, ki je v Malindiju pristal leta 1498 so področju od 16. do 18. stoletja dominirali Portugalci, ki so videli svoj največji interes v trgovini. Za njimi je to področje prešlo v roke sultanov iz Omana, ob koncu 19. stoletja pa v roke Britancev, ki so upravljali deželo vse do razglasitve neodvisnosti.

Kenija se obalno zelo razvija in je danes ta del dežele paradni konj kenijske turistične industrije, saj destinacije kot so Mombasa, ki je s 650.000 prebivalci največje kenijsko obalno mesto in tudi največje obalno mesto v vzhodni Afriki, Malindi, Lamu in Watamu vsako leto privabijo na tisoče tujih turistov.

Kenijski narodni parki

Kanija ima zagotovo ene najlepših narodnih parkov v Afriki, ki navkljub pretiranim posegom človeka in divjem lovu, ki je botroval skoraj popolnem izginotju nekaterih živalskih vrst v posameznih predelih dežele, današnjemu obiskovalcu ponovno ponujajo neizmerno raznolikost v obliki konfiguracije terena, številnih živalskih in rastlinskih vrstah.
Aberdares je eden najstarejših parkov v deželi in je zaradi bujnega rastja precej različen od ostalih parkov. Poleg razgibane in bujne narave daje park izvrstno zavetje številnim živalskim vrstam; slonom, bivolom, bongo antilopam in celo črnim nosorogom in panterjem.
Amboseli predstavlja klasično hollywoodsko podobo Afrike; številne črede bivolov in slonov, ki se pasejo na odprtih prostranstvih parka skupaj z zasneženimi vršaci Kilimandžara v ozadju ponujajo prav idilično podobo.
Mount Kenya kot najvišja kenijska gora (5.199 m) predstavlja zanimiv kontrast med vročo savano in področjem snega in ledu. Pleme Kukuju goro smatra za domovanje boga Ngaja. Z ledeniki, ki se oklepajo treh vrhov (Batian, Nelion in Point Lenana) je narodni park, glede na dejstvo, da se nahaja le 16 km južno od ekvatorja pravi geografski čudež. Vrh Point Lenana je najlažje dostopen in od gornikov ne zahteva specialističnih znanj.
Masai Mara se največkrat smatra kot park največjih kenijskih živalskih razsežnosti, zaradi česar je tudi najbolj obiskan narodni park. Večinoma savanska pokrajina na 1500 kvadratnih kilometrih ponuja nepozabna srečanja z gnuji, zebrami, žirafami, antilopami, sloni, gepardi, levi, bivoli, leopradi… Največja atrakcija je brez dvoma selitev gnujev in zeber v sosednji Serengeti, ki vsako leto poteka med julijem in avgustom.
Jezero Nakuru je znano predvsem po številnih kolonijah plamencev, ki jezero občasno spremenijo v rožnato barvo. Park je z več kot 400 vrstami pravi ornitološki paradiž, poleg ptic pa je tu moč videti tudi povodne konje in z malo sreče celo nosoroge.
Samburu in Shaba sta narodna parka, ki se na 300 kvadratnih kilometrih raztezata vzdolž zelenega pasu, ki ga odmaka reka Ewaso. Zanimiva je predvsem pokrajina, ki poleg bolj zelenih predelov ponuja tudi savansko in celo puščavsko okolje. Živalske vrste, ki jih je mogoče videti, so zebre, žirafe, sloni, noji, gazele, gepardi, levi, leopardi, divji psi, povodni konji, krokodili in več kot 100 vrst ptic.
Jezero Naivasha je bilo eno prvih področij, ki so ga poselili wazungu (belci) in je danes nekakšen kenijski St. Tropez. Jezero, ki sedaj obsega površino 170 kvadratnih kilometrov, je v preteklosti večkrat spremenilo svojo podobo, saj je konec 19. stoletja skoraj v celoti izginilo. Področje je sicer precej naseljeno, vendar je kljub temu raj za vse ornitološke navdušence. V bližini se nahaja narodni park Peklenska vrata (Hell’s Gate), kjer je moč opazovati zebre, gazele, noje in pavijane, včasih tudi leoparde in geparde.
Vzhodni in Zahodni Tsavo s svojo divjo podobo obiskovalcu obudita spomin na afriško pozabljeno veličino. Nerodovitne ravnice, savane in grmičevja kar na 22.000 kvadratnih kilometrih dajejo zatočišče približno 8.000 slonom, nosorogom, levom, povodnim konjem in številnim drugim živalskim vrstam. Park je bil v prejšnjem stoletju tudi neslavno prizorišče pobojev slonov in številnim napadom dveh levov, ki sta med gradnjo železniške proge med Kenijo in Ugando na tem področju pobila preko 50 delavcev.

Splošno o Keniji

Kenija – geografija

Kenija je nekdanja obljubljena dežela belih naseljencev zaradi pokrajinske raznolikosti, pisanosti živalskega in rastlinskega sveta ter zaradi dobre dostopnosti in posledično dobrih cen ena najbolj turistično obiskanih dežel v Afriki. Vendar pa masivni odhodi na safari iz Mombase v Tsavo niso primerjivi s safarijem iz Nairobija preko parkov Nakuru, Samburu, Shaba in podobnih vse do Masai Mare, ki z večinoma savansko pokrajino na malo več kot 1.500 kvadratnih kilometrih ponuja nepozabna srečanja z levi, leopardi, gepardi, sloni, žirafami, antilopami, bivoli… Kenija ponuja edinstveno opazovanje selitve gnujev in zeber v sosednji Serengeti, ki vsako leto poteka med julijem in avgustom.

Kenija s 582.646 kvadratnimi kilometri obsega površino malce večjo od Francije. Na severu Kenija meji z Etiopijo s Sudanom pa jo obdajajo nerodovitna puščavska in grmičevnata področja, na vzhodu Indijski ocean in somalijska pustinja, na zahodu jo z Ugando deloma ločuje Viktorijino jezero, na jugu pa Kenija meji na Tanzanijo.

Kenija – prebivalstvo

Kenija ima 45 milijonov prebivalcev in večino tvorijo Afričani, ki sestavljajo dve veliki jezikovni skupini – nigritsko in nilskosaharsko s skupno več kot 70 plemeni. Približno 5% predstavljajo manjšinske skupnosti Azijcev, Arabcev in Evropejcev.

Največja plemenska skupina Kenije je Kikuju, najbolj znano pleme pa so nomadski Masaji, znani po močnem občutku za neodvisnost, živopisanih oblačilih, predvsem pa po nomadskem življenju, ko se skupaj s svojimi čredami krav, ovac in koz selijo iz kraja v kraj. Danes prikazujejo stare običaje povečini turistom, čeprav vsaj delno še vedno živijo tako kot so tisočletje nazaj, vztrajajoč v harmoniji z okoljem. Kenija je danes domovanje med 350.000 in 500.000 Masajev, medtem ko je njihovo število v Tanzaniji neznano. Svojo preteklost so ohranili le z ustnim izročilom.

Masaji

V začetku je Bog ustvaril Masaje. Nato je ustvaril živino, da bi z njo živeli. Po božanskem pravu je vsa živina na Zemlji v lasti Masajev, zato jemanja živine od drugih plemen ne razumejo kot krajo.

Odrasli moški Masaji (morani) so med seboj močno povezani. Vedno potujejo skupaj, nikoli posamezno. Prav tako skupaj jedo in to vedno brez prisotnosti svojih žena. Po jedi pijejo posebno mamljivo pijačo narejeno iz lubja mimoze, ki jih vodi tudi v nezavest. Verjamejo, da jim daje moč, zato jo zaužijejo pred lovom na leve ali pred pomembnimi obredi. Pri vsem tem pa je prepovedan alkohol in najrazličnejša poživila.Čeprav je prepovedano, mnogi še danes lovijo leve in tako dokazujejo svojo hrabrost. Tisti, ki so ga prvi sami ujeli in ubili, so najbolj ponosni in spoštovani.

Kot simbol omoženega stanu ženske nosijo modro ogrinjalo. Moški se lahko poroči s toliko ženami, kolikor jih je zmožen s svojo živino preskrbeti. Vedno pa stanuje ločeno od njih in svojih otrok.

Kljub napredku dežele Masaji še vedno živijo v kolibah iz blata, gradnja pa je naloga žensk. »Manjato« po koncu držijo šibe in vejevje, stene pa so izolirane še s suho travo in prekrite z blatom. Male odprtine v steni služijo kot ventilatorji in vir svetlobe. Ozek vhod seže vse do vrha strehe, ki pa je visoka le toliko, do kolikor lahko dosežejo žene. Manjate obkrožuje bodičasto grmičevje, ki služi kot zaščita in ograja, preprečuje vhod roparjev ali napadalnih živali ter izhod živine. V središčni koči je nastanjen oče družine, prva žena pa si naredi kočo na njegovi desni strani, druga na levi, tretja desno od prve žene… Ognjišče je določeno s tremi kamni in se nahaja znotraj koče, v bližini ženine postelje. Dim zelo hitro napolni prostor, vendar to Masajem ni ovira. V koči imajo tudi posteljo za goste ali mlado živino.

Bogastvo se pri Masajih ne meri po izgledu pač pa po številu in zdravju krav, ki jih imajo. Za kravo poznajo kar 700 različnih izrazov. Od drugih živali imajo tudi koze, ovce in kokoši. Pečeno meso jedo samo moški, ženske pa živijo od mleka. Masaji nikoli ne lovijo divjih živali za hrano, pač pa le za obvarovanje živine in za zabavo. Izredno cenijo tudi volovsko kri, ki jo čisto svežo pijejo, da bi odgnali bolezen in si pridobili moč.

Kenija – klima

Zaradi geografske raznolikosti je Kenija razdeljena na 4 klimatske pasove:

Razgibana planota na zahodu Kenije je na splošno vlažno in vroče področje z občasnimi padavinami preko celega leta. Največ padavin pade v aprilu in najmanj v januarju. Temperature se gibljejo med 14°C in 36°C.

Osrednje višavje in področje Velikega tektonskega jarka Kenije uživata najbolj prijetno klimo. Padavine se sicer pojavljajo v dveh obdobjih – od marca do začetka junija, ko je deževje bolj obilno in od oktobra do konca novembra, ko je padavin malo. Najmanj padavin je julija. Temperature se gibljejo med 10°C in 28°C.

Obsežna nerodovitna področja na severu in vzhodu Kenije so klimatsko najmanj prijazna. Padavin je malo, pa še te se pojavijo v obliki nenadnih in močnih neviht. Najbolj sušen mesec je julij, najbolj deževen pa november. Temperature se preko dneva povzpnejo do 40°C, ponoči pa padejo na vsega 20°C.

Obalno področje Indijskega oceana je vroče in vlažno preko celega leta, čeprav vročino večinoma blažijo osvežilne morske sapice. Najmanj padavin je februarja, največ pa maja. Temperature se gibljejo med 22°C in 30°C.
Zaradi bližine ekvatorja sta sončni vzhod in zahod v Keniji čez vse leto bolj ali manj ob isti uri, in sicer prvi ob 6.30 in slednji ob 18.45.

Cepljenje

Za vstop v Kenijo predhodno cepljenje proti rumeni mrzlici ni obvezno vkolikor prihajate direktno iz Evrope

Jemanje tablet proti malariji v Keniji ni potrebno, v kolikor se ne boste gibali v tropskih predelih obalnega pasu. Sicer pa priporočamo jemanje tablet Malarone. Tablete je potrebno začeti jemati dva dni pred prihodom na rizično področje, jemati jih je potrebno ves čas potovanja in še sedem dni po povratku z območja, tveganega za okužbo z malarijo.

Svetujemo vam, da se o preventivnih cepljenjih in jemanju tablet predhodno posvetujete z vašim osebnim zdravnikom.

Dodatne informacije: Zavod za zdravstveno varstvo RS, Zaloška 29, 1000 Ljubljana, tel. 01/586-39-20 oz. njegove regionalne izpostave. Za cepljenje je obvezno predhodno naročilo (lahko tudi po telefonu) najmanj 6 tednov pred potovanjem. Obratovalni čas in vse ostale podrobnejše informacije poiščite na spletni strani: http://www.zzv-lj.si/nimages/static/zzv_static/85/files/Cenik.doc

Zgodovina

Kenijska zgodovina sega v pradavnino, saj skeletne najdbe nakazujejo na dejstvo, da sodi Kenija med tista območja, kjer so se hominidi (praljudje) pred tremi milijoni let naučili pokončne hoje. Ob kenijski obali so pristajali že feničanski pomorščaki, s prihodom Arabcev v 10. stoletju pa se je razvila tod arabsko obarvana priobalna kultura. Islamske mestne državice, med njimi Mombasa in Malindi, so gojile živahno čezmorsko trgovino, ki je segala vse do Kitajske. Hkrati so se po notranjosti dežele preseljevala črnska ljudstva. Iz področja današnjega Konga so pripotovala bantujska plemena, iz Sudana nilotska, s severovzhoda pa so se usipale čez deželo kušitske skupine, med njimi Somalci. Veliko jih je postalo kmetov, drugi so ostali nomadski živinorejci in vojščaki. Tekmovanje za naselitvena območja, poljedelska tla in pašnike se je začelo zgodaj in je podžigalo sovraštvo in plemenske spopade, katerih posledice je v kenijski družbi mogoče čutiti še danes.

V začetku 16. stoletja so cvetoče trgovske postojanke Arabcev prevzeli Portugalci, vendar so jih morali leta 1729 prepustiti omanskemu sultanu. Poročila raziskovalcev so v 19. stoletju zbudila radovednost tudi pri Nemcih in Britancih. S trgovskimi pogodbami in diplomatskimi spletkami so Britanci dobili premoč in Kenijo so leta 1895 razglasili za protektorat. Graditev železniške proge z indijskimi delavci, katerih nasledniki danes obvladujejo trgovino, je odprla deželo in v Kenijo je začelo prihajati čedalje več belih naseljencev. Prilastili so si podeželje in izrinili afriško ljudstvo v rezervate. Samo domačini, ki so se prilagodili tuji kulturi, so se lahko prerinili do spodnjih ravni v upravi ter si zagotovili za afriške razmere precej zanesljiv obstanek. Pravice do samoodločbe “big bwanas” (veliki gospodje) seveda niso priznavali. Medtem ko so Britanci iz ekonomskih interesov postavili temelj donosnega kmetijstva, zgradili infrastrukturo in začeli Kenijo industrializirati, so bili črnci v tem klasičnem izkoriščevalskem sistemu potrebni samo kot delovna sila, kar je kmalu povzročilo nezadovoljstvo. Vse bolj so postajala glasnejša razna gibanja za neodvisnost in leta 1963 je Kenija po več vmesnih stopnjah postala neodvisna. Pod vodstvom kenijskega atatürka – Joma-e Kenyatte-a so zasnovali izhodišče za enostrankarsko državo. Kenyata je s Kenijsko afriško nacionalno zvezo (KANU – Kenya African National Union) usmeril državo k sodelovanju z Zahodom in ji do smrti leta 1978 vladal napol demokratično in napol patriarhalno. Pod njegovim naslednikom Moijem se je korupcija še bolj razmahnila, Moi pa si je z več ustavnimi spremembami zgradil osebno oblast. Sedanji predsednik Kibaki, ki deželo vodi od leta 2002, je pod velikim pritiskom, saj vsi pričakujejo, da bo deželo vendarle popeljal na pot nujno potrebnih reform.

Lifetrek.si | Safari